Masownice próżniowe, to niezbędne urządzenia, które powinny znaleźć się w każdym zakładzie przetwórstwa mięsnego. Właściwa obróbka półproduktów sprawia, że powstające z nich wyroby wyróżniają się soczystości, głębokim smakiem i przyjemną strukturą. Jeśli zatem chcesz tworzyć produkty, które będą cieszyły się uznaniem klientów, koniecznie zaopatrz się w profesjonalną masownicę próżniową do mięsa.
Zawartość strony
Na czym polega działanie masownicy?
Główne zadanie tego urządzenia polega na próżniowym uelastycznianiu różnego rodzaju mięsa, bez niszczenia jego struktury. Dzięki temu procesowi staje się ono bardziej kruche, soczyste oraz delikatniejsze. Jest to uniwersalna procedura, które poprawia jakość wyrobów, bez względu na to, jaki rodzaj mięsa zostanie w niej użyty. Jest to zatem urządzenie uniwersalne, ponieważ znajdzie swoje zastosowanie w zakładach, które przygotowują różnego rodzaju wyroby. Zastosowana w masownicach próżnia pulsująca posiadająca płynną regulację schładza i odświeża mięso podczas masowania. Pozwala to na wchłonięcie przez nie solanki lub mieszanki peklującej. W efekcie uzyskujemy większą wydajność produkcyjną gotowego wyrobu oraz delikatniejszą konsystencję wyrobu. Niewłaściwie przeprowadzone masowanie może za to spowodować uszkodzenie budowy tkankowej mięśni, pogarszając tym samym konsystencję oraz wiązanie wody przez tkankę mięśniową.
Jak jest zbudowana masownica próżniowa?
Najważniejszą częścią masownicy jest jej bęben o odpowiednio dużej pojemności. W jego wnętrzu znajdują się mieszadła, które wprawiane w ruch masują mięso. Dzięki przestrzeni może ono równomiernie krążyć wewnątrz bębna, przez co proces ten jest wykonywany dokładnie na całej powierzchni produktu. Urządzenie powinno posiadać sterownik, który pozwala na dopasowanie parametrów do wymogów mięsa, które ma zostać poddane masowaniu. Automatyzacja procesu może dotyczyć takich kwestii jak prędkość obrotów, kierunek, jak również czas trwania poszczególnych cyklów. Daje to możliwość standaryzacji wytwarzanych wyrobów i osiągnięcie za każdym razem produktu o takiej samej, niezmiennie wysokiej jakości. Ważną funkcją bębna, jest jego ruchomość. Ułatwia to stopniowe wyjęcie produktu z wnętrza, a także późniejsze jego czyszczenie.
Jaką masownicę wybrać do swojego zakładu produkcyjnego?
Wybranie masownicy próżniowej idealne do naszych potrzeb nie jest rzeczą prostą. Jest to spora inwestycja, dlatego przed podjęciem decyzji warto wiedzieć, na co trzeba zwrócić uwagę. Ważna jest pojemność bębna. Powinna ona być na tyle duża, aby dawała możliwość swobodnego przetwarzania optymalnej ilości produktu. Nie może jednak być zbyt wielka, ponieważ nie wykorzystamy wtedy potencjału maszyny, a jej pobór energii będzie zbyt duży. Rekomendowane jest, aby załadunek wynosił maksymalnie 75% pojemności bębna. Mechaniczny ruch wykonywany wewnątrz maszyny musi być równomierny i wykonywany z odpowiednią siłą, która nie może być jednak zbyt duża, aby nie uszkodziła struktury produktu.