Złej jakości żywność to problem dla naszego zdrowia. Nie chodzi jednak bynajmniej jedynie o przekroczone daty ważności lub nieszczelne opakowania. Dowiedz się więcej o biznesie podrabiania żywności.
Podrabianie żywności – na czym polega ten fenomen?
Nawet jeżeli nie zdajemy sobie z tego sprawy, to na co dzień jesteśmy narażeni na kontakt z podrabianą żywnością. Ofiarami tego przemyślanego i rozwiniętego biznesu są producenci żywności, restauratorzy i właściciele sklepów. Pułapek jest wiele. Na sklepowych półkach możemy spotkać tanie i szkodliwe produkty z etykietkami sugerującymi droższe i sprawdzone wersje.
W żywności umieszczane są tanie wypełniacze, chemiczne dodatki oraz wątpliwej jakości sztuczne substytuty znanych produktów. Jeśli chcesz ochronić swoją firmę przed podrobionymi produktami, zainwestuj w audyt! Więcej na ten temat dowiesz się na stronie https://www.bureauveritas.pl/nasze-uslugi/inspekcje-i-uslugi-rzadowe.
Jaka żywność jest najczęściej podrabiana?
Istnieje kilka grup najczęściej podrabianych produktów. Jedną z nich są surowce a w grupie najczęściej podrabianych są kawa i… miód. O ile w pierwszym przypadku fałszerstwa polegają najczęściej na sprzedawaniu słabych gatunków pod szyldem tych najwyższej jakości, o tyle sytuacja z miodem jest bardziej złożona. Masowe wymieranie pszczół zmusza niektórych hodowców do oszustów, takich jak mieszanie surowca z cukrem lub melasą. Najczęściej proces ten ma miejsce w Chinach, które przodują na rynku producentów sztucznego miodu.
Ofiarą oszustów pada także alkohol. Podrabianie napojów procentowych jest bardzo niebezpieczne dla konsumentów. Nie warto jednak myśleć, że ofiarą padają jedynie producenci najtańszych alkoholi. Bardzo często możemy napotkać w sklepach tanie wina sprzedawane pod etykietką tych bardzo drogich i najwyższej jakości.
Oszuści masowo podrabiają także przyprawy takie jak szafran. Należy także uważać na mięso i ryby, które podmieniane bywają na substytuty gorszej jakości.